Στην επισήμανση ότι το ισχύον πλαίσιο των απολύσεων δεν επηρεάζεται από τις νέες ρυθμίσεις προέβη η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμεως κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.
Το νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση εντός των επομένων ημερών προβλέπει, μεταξύ άλλων:
Τη δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, έως 13 ώρες ημερησίως με αμοιβή +40% για την 13η ώρα.
Την επέκταση της 4ήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης σε ολόκληρο το έτος με παράλληλη αυξημένη ημερήσια εργασία κατά περιόδους.
– Την πραγματοποίηση υπερωριών από εργαζόμενους με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, οι οποίοι απασχολούνται λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα.
– Την απλοποίηση των διαδικασιών για προσλήψεις με στόχο την διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων κυρίως σε κλάδους, όπως η εστίαση ή το catering.
Η προσθήκη προσωπικού θα γίνεται ηλεκτρονικά, ακόμα και μέσω εφαρμογής στο κινητό με μήνυμα.
– Την ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης ώστε να μπορούν να γίνουν προσλήψεις με το μοντέλο της δοκιμαστικής περιόδου (για έξι μήνες) και της κατά παραγγελία απασχόλησης (όπως οι συμβάσεις μια ημέρας).
-Τη δυνατότητα ευέλικτης προσέλευσης με απόκλιση έως 120 λεπτών, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου κατά την χρήση της ψηφιακής κάρτας.
– Τη δυνατότητα κατάτμησης της κανονικής άδειας σε περισσότερα από δύο μέρη που ισχύει σημερα.
– Την απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές των προσαυξήσεων για υπερωριακή απασχόληση που προβλέπονται σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή καταβάλλονται οικειοθελώς από τους εργοδότες ,εφόσον είναι υψηλότερες από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία.
– Το “πάγωμα” της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων για όσους απασχολούντο μετά τη συνταξιοδότηση τους, εφόσον διακόψουν οριστικά την εργασία τους και λάβουν προσαύξηση στην σύνταξή.
– Τη δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΗΡΙΔΑΝΟΣ για την καταγραφή και την παρακολούθηση θεμάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία, με παράλληλη ενίσχυση της παρουσίας και του ρόλου των συντονιστών υγεία και ασφάλειας.
Την αυστηροποιηση των κυρώσεων για περιπτώσεις άσκησης βίας σε βάρος Επιθεωρητών Εργασίας
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, έκανε λόγο για ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενώ πρόσθεσε ότι από το 2019:
Δημιουργήθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας
Η ανεργία μειώθηκε κατά περίπου 10 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας ( 8,3%)
Ο Μάιος και ο Απρίλιος, αντίστοιχα, ήταν οι καλύτεροι μήνες ιστορικά ως προς το θετικό ισοζύγιο θέσεων εργασίας.
Αντιδράσεις
Σε πέντε σημεία εδράζεται η κριτική της ΓΣΕΕ για τα νέα μέτρα ενώ αναμένονται οι επίσημες αντιδράσεις της.
Σύμφωνα με έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη, οι νέες ρυθμίσεις:
Αλλοιώνουν το θεσμικό μέρος των συμβάσεων εργασίας
Ελ αστικοποιούν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις
Αφαιρούν μεγάλο μέρος διαπραγματευτικής ισχύος από τους εργαζόμενους
Ενισχύουν απόλυτα την ετεροβαρή σχέση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου και
Οδηγούν στο πλέον απορυθμισμένο εργασιακό καθεστώς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ έχει ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση να μην προβεί στην λήψη μέτρων τα οποία πλήττουν την συλλογική διαπραγμάτευση δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαλόγου για την ενίσχυση των συμβάσεων εργασίας.
Δημήτρης Κωστάκος