Μια πλήρους κλίμακας εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα θα ήταν «στρατηγικό λάθος, πολιτική καταστροφή και ανθρωπιστικός εφιάλτης», προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Η κατάληψη και το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα στη Γάζα από το Ισραήλ εγείρει ανησυχίες ότι οι ήδη ανεπαρκείς προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων θα εξαντληθούν περαιτέρω και θα οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική ανθρωπιστική καταστροφή.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς «υπολείπεται κατά πολύ» των απαιτήσεων του Ισραήλ, αλλά μια ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε στο Κάιρο για περαιτέρω συνομιλίες.
Ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χουσεΐν αλ-Σέιχ έγραψε στο Χ: «Απορρίπτουμε κάθε μορφή επιτροπείας επί της διάβασης της Ράφα και τις προσπάθειες υπονόμευσης της παλαιστινιακής κυριαρχίας επ’ αυτής σε συνεργασία με τους αδελφούς μας στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου».
Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όταν το Ισραήλ έκλεισε τα συνοριακά του περάσματα με τη Γάζα, το πέρασμα της Ράφα – το οποίο δεν ελεγχόταν από το Ισραήλ και βρίσκεται στα σύνορα Αιγύπτου και Γάζας – αναδείχθηκε σε κρίσιμη γραμμή ζωής για την είσοδο βοήθειας στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.
Τώρα ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει τον έλεγχο του περάσματος της Ράφα από την πλευρά της Λωρίδας της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, αποκόπτοντας τον ζωτικό διάδρομο για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη μοναδική οδό για ταξίδι προς την Αίγυπτο.
Το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σαλέμ, το οποίο το Ισραήλ αποκαλεί πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Άνοιξε εκ νέου στα μέσα Δεκεμβρίου μετά από αυξανόμενες πιέσεις από τις ΗΠΑ, αλλά οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν να περάσει μόνο μια μικρή ποσότητα βοήθειας και τις τελευταίες ημέρες έκλεισε και πάλι.
Το πέρασμα Μπέιτ Χανούν (Ερέζ) από το Ισραήλ προς τη βόρεια Γάζα άνοιξε προσωρινά την περασμένη εβδομάδα για να επιτραπεί η είσοδος κάποιας βοήθειας στην περιοχή.
Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει προς το παρόν προοπτική για μια ειρηνευτική διευθέτηση στη Γάζα ή την ευρύτερη Μέση Ανατολή και ότι η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η σύγκρουση έχει προκαλέσει «ανθρωπιστική καταστροφή».
Παράλληλα, η ρωσική διπλωματία ζήτησε «αυστηρό σεβασμό» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που αφορά την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κάνοντας λόγο για «αποσταθεροποιητικό παράγοντα».
«Ζητούμε τον αυστηρό σεβασμό των διατάξεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι η έναρξη της χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα αποτελεί «έναν ακόμα αποσταθεροποιητικό παράγοντα, μεταξύ άλλων και για ολόκληρη την περιοχή».