Η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2025 φέρνει αναπροσαρμογές στις αποδοχές των εργαζομένων και στα επιδόματα που υπολογίζονται βάσει αυτού. Πρόκειται για μία σειρά επιδομάτων, όπως το επίδομα ανεργίας με συνολικά 20 επιδόματα να είναι αυτά που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Τα επιδόματα που θα αυξηθούν ξεπερνούν τα τριάντα .
Μέσα στην εβδομάδα, θα γίνει γνωστό πόσο θα αυξηθεί από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός. Τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες κάνουν για μία αύξηση περίπου 40 με 50 ευρώ με πλέον πιθανό σενάριο το δεύτερο, δηλαδή από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα μεικτά στα 880 ευρώ με το καθαρό ποσό να είναι στα 706 ευρώ.
Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού το επίδομα ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 535-540 ευρώ. Το επίδομα εργασίας θα είναι το 50% του επιδόματος ανεργίας. Η αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα για την ειδική παροχή μητρότητας και το επίδομα γονικής άδειας αναμένεται να πάνε στα 880 ευρώ.
Η αποζημίωση μαθητών για τις επαγγελματικές σχολές διαμορφώνεται στο 75% του κατώτατου ημερομισθίου, όπως αυτό θα καθοριστεί μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης, το επίδομα πρακτικής άσκησης για τα ΙΕΚ της ΔΥΠΑ και αυτό διαμορφώνεται στο 80% του κατώτατου μισθού, δηλαδή περίπου 704 ευρώ. Τέλος, το εποχικό επίδομα για μια σειρά από επαγγέλματα όπως καλλιτέχνες, οικοδόμοι, δασεργάτες, καπνεργάτες και άλλοι, συνδέεται με τα κατώτατα ημερομίσθια.
Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 830 ευρώ από 650 ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 28%. Μάλιστα, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα είναι απόλυτα συνεπής στη δέσμευσή της για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, το 2027.
Ο κατώτατος μισθός με ή χωρίς προϋπηρεσία διαμορφώνεται ως εξής:
Καμία Τριετία: 830 ευρώ μικτά για άγαμους και 913 ευρώ μικτά για έγγαμους (με επίδομα γάμου 83 ευρώ).
Μία Τριετία: 913 ευρώ μικτά για άγαμους και 996 ευρώ μικτά για έγγαμους.
Δύο Τριετίες: 996 ευρώ μικτά για άγαμους και 1.079 ευρώ μικτά για έγγαμους.
Τρεις Τριετίες: 1.079 ευρώ μικτά για άγαμους και 1.162 ευρώ μικτά για έγγαμους.
Σημειώνεται πως η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει άμεσα περίπου 600.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τις χαμηλότερες αποδοχές, καθώς και νεοδιορισθέντες υπαλλήλους στο Δημόσιο και εργαζόμενους των οποίων οι μισθοί κινούνται κοντά στο κατώτατο όριο. Την ίδια ώρα, πάνω από 1.000.000 πολίτες που λαμβάνουν επιδόματα αναμένεται να επηρεαστούν από την αναπροσαρμογή.
Τα επιδόματα που επηρεάζονται είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό και υπολογίζονται ως ποσοστό επί αυτού. Για παράδειγμα, σε περίπτωση αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 5%, το τακτικό επίδομα ανεργίας θα ανέλθει από τα 510 ευρώ που είναι σήμερα, στα 535 ευρώ.
Συνολικά, τα επιδόματα που πρόκειται να αναπροσαρμοστούν λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι τα εξής:
Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός
Επίδομα γονικής αδείας: Kατώτατος μισθός
Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα
Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί
Εποχικό οικοδόμων: Το 70% των 37 κατώτατων ημερομισθίων
Εποχικό σμυριδεργατών: Το 70% των 50 κατώτατων ημερομισθίων
Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: Το 70% των 25 κατώτατων ημερομισθίων
Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης): Το 70% των 35 κατώτατων ημερομισθίων
Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
Επίδομα εργασίας: Το 50% του επιδόματος ανεργίας
Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑ.Σ.: Το 75% του κατώτατου ημερομισθίου
Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): Το 80% του κατώτατου μισθού
Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50%-90% του κατώτατου μισθού
Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατώτατα ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατώτατα ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη σημειώθηκαν οι σημαντικότερες αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς την περίοδο 2015-2025.
Τον Ιανουάριο του 2025, οι μικτοί μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί στην ΕΕ κυμαίνονταν από 551 στη Βουλγαρία έως 2.638 ευρώ στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Εάν συμπεριλάβουμε και τις υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ, ο χαμηλότερος κατώτατος μισθός ήταν 182 ευρώ στην Ουκρανία, ακολουθούμενος από 285 ευρώ στη Μολδαβία.
Οι χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσίασαν τη γρηγορότερη ανάπτυξη στους κατώτατους μισθούς, βοηθώντας στη μείωση της μισθολογικής ανισότητας με τη Δυτική Ευρώπη.
Οι Βαλτικές χώρες επίσης σημείωσαν σημαντική αύξηση, ενώ στη Δυτική Ευρώπη οι αυξήσεις ήταν μικρότερες, λόγω σταθερότερων οικονομιών και ήδη υψηλών μισθολογικών επιπέδων.
Για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, η Οδηγία της ΕΕ για τον Κατώτατο Μισθό εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2022, στοχεύοντας στη διασφάλιση επαρκών επιπέδων αμοιβής στα κράτη-μέλη.
Ωστόσο, μέχρι τον Οκτώβριο του 2024, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν είχαν ενσωματώσει ακόμη την Οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC). Μόνο έξι κράτη-μέλη έχουν προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της.