Η Ουκρανία εκτόξευσε βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow σε ρωσικό έδαφος, μετέδωσε σήμερα το Bloomberg.
Το νέο χτύπημα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έρχεται σχεδόν ένα 24ωρο μετά την πρώτη επίθεση – το βράδυ της Δευτέρας – με τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS στην περιφέρεια Μπριανσκ της Ρωσίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έξι πύραυλοι ATACMS έπληξαν το έδαφος της περιοχής Μπριάνσκ από τους οποίους 5 καταρρίφθηκαν από το σύστημα Pantsir και ένας άλλο υπέστη ζημιές. «Τα θραύσματα του πυραύλου έπεσαν στο έδαφος μιας στρατιωτικής εγκατάστασης στην περιοχή Μπριάνσκ, προκαλώντας πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε αμέσως. Δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η κλιμάκωση στον πόλεμο της Ουκρανίας, που έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για μια γενικευμένη σύγκρουση, προκλήθηκε απο την απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να δώσει το «πράσινο φως» στο Κίεβο για χτυπήματα εντός της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Πρόκειται για ένα βασικό αίτημα του Κιέβου, το οποίο μέχρι σήμερα απέρριπτε ο Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας μάλιστα πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια σύγκρουση. Ωστόσο αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο προχώρησε σε μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη κίνηση όπως έχουν προειδοποιήσει και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε έκθεσή τους. Την απόφαση του Τζο Μπάιντεν ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο και η βρετανική ηγεσία, η οποία έδωσε επίσης την άδεια για χρήση των δικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow.
Ποια τα χαρακτηριστικά των πυραύλων Storm Shadow
Οι πύραυλοι Storm Shadow είναι πύραυλοι κρουζ (αέρος – εδάφους) με μέγιστο βεληνεκές περίπου 250 χλμ. Εκτοξεύονται από αεροσκάφος, πετούν με ταχύτητα περίπου κοντά σε αυτήν του ήχου και έχουν μεγάλη ακρίβεια. Φέρουν εκρηκτική διεισδυτική κεφαλή τύπου BROACH, που του επιτρέπει να διαπερνά οχυρωμένους στόχους πριν την έκρηξη, όπως αποθήκες όπλων ή καταφύγια.
Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 1 εκατ. δολάρια επομένως η χρήση τους πρέπει να είναι λελογισμένη και συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα πολύ φθηνότερα drones καμικάζι, που στέλνονται για να δημιουργήσουν σύγχυση, εξαντλώντας την αεράμυνα του εχθρού.
Παρότι στρατιωτικοί αναλυτές, δυτικοί αξιωματούχοι αλλά και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συνομολογούν πως η χρήση των συγκεκριμένων πυραύλων δεν μπορεί πλέον να αλλάξει την πορεία του πολέμου («too little, too late» είναι η φράση που συνοψίζει τις αντιδράσεις), δυτικές και ουκρανικές πηγές σημειώνουν πως θα μπορούσε να βοηθήσει στην απόκρουση της αντεπίθεσης της Ρωσίας για την ανακατάληψη του Κούρσκ. Η διατήρηση του ελέγχου της ρωσικής περιοχής από τις ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσε να είναι ένα «χαρτί» στα χέρια του Ζελένσκι σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις που μπορεί να εκκινήσουν με τη δεύτερη θητεία Τραμπ.
Κοινή αντίληψη πλέον στη Δύση είναι πως ο πόλεμος έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και πως το 2025 οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων. Αυτο φαίνεται να το αποδέχεται και η ουκρανική ηγεσία με τον Ζελένσκι μάλιστα να εγκαταλείπει το «σχέδιο νίκης» και να υποστηρίζει πως το τέλος του πολέμου θα είναι «διπλωματικό» και μπορεί να έρθει εντός της επόμενης χρονιάς, όταν δηλαδή θα αναλάβει πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ.
Με αυτά τα δεδομένα, η κίνηση του Μπάιντεν εκλαμβάνεται από ορισμένους πολιτικούς και στρατιωτικούς αναλυτές ως η τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησής του να ενισχύσει τη θέση του Ζελένσκι ενόψει των πιθανών συνομιλιών. Αξιωματούχοι συνέδεσαν επίσης τις εξελίξεις και με την συγκέντρωση βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία, τα οπόια εκτιμάται πως θα συνδράμουν στην αντεπίθεση για την ανακατάληψη του Κούρσκ.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, υπερασπίστηκε την απόφαση Μπάιντεν λέγοντας: «Ο αμερικανικός λαός εξέλεξε τον Τζο Μπάιντεν για τετραετή θητεία, όχι για θητεία τριών ετών και 10 μηνών, και θα χρησιμοποιούμε κάθε μέρα της θητείας μας για να επιδιώξουμε τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής που πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού».
Πώς θα απαντήσει ο Πούτιν;
Πλέον η προσοχή στρέφεται στην απάντηση της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει τονίσει πως πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που θα έχει αντίποινα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επισημάνει ότι σηματοδοτεί την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο και ως πρώτο μήνυμα υπέγραψε το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας που προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων ακόμη κι αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση με συμβατικούς πυραύλους, εάν αυτή υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη.
«Αυτή η απόφαση (σ.σ. άδεια χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς) φυσικά αλλάζει σημαντικά την ίδια την ουσία, την ίδια τη φύση της σύγκρουσης. Κοινώς θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Άρα και εμείς θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις με βάσει τις απειλές εναντίον της χώρας μας», έχει τονίσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τα μηνύματα από τη Μόσχα είναι πως θα υπάρξουν αντίποινα. Ποια ακριβώς θα είναι αυτά και πότε μένει να φανεί. Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που υπογραμμίζουν πως ο Ρώσος Πρόεδρος, στην παρούσα φάση, ενδεχομένως να δείξει αυτοσυγκράτηση, καθώς βρίσκεται σε θέση ισχύος στα πεδία των μαχών και μπορεί να περιμένει την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι ενδεικτικό πως οι διαρροές θέλουν τον Ρώσο Πρόεδρο να είναι ανοιχτός για συνομιλίες με την νέα αμερικανική ηγεσία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει πως σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως το Κίεβο θα πρέπει να κάνει και κάποιες υποχωρήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο Τραμπ προβλέπει την παραχώρηση στη Ρωσία τον εδαφών που έχει καταλάβει, δηλαδή περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας.
Οργή της πλευράς Τραμπ κατά Μπάιντεν
Η πλευρά του Τραμπ κατηγόρησε ανοιχτά τον Τζο Μπάιντεν για την απόφασή του να δώσει την επίμαχη «άδεια» στο Κίεβο. Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, γιος του νέου προέδρου των ΗΠΑ και εκ των κορυφαίων στο επιτελείο του, έγραψε στα social media: «Το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα φαίνεται να θέλει να διασφαλίσει ότι θα ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος προτού ο πατέρας μου έχει την ευκαιρία να φέρει την ειρήνη και να σώσει ζωές. Ηλίθιοι!».
«Ο Μπάιντεν, του οποίου οι διανοητικές ικανότητες αντικειμενικά αποτυγχάνουν, κλιμακώνει άσκοπα και απερίσκεπτα τον πόλεμο της Ουκρανίας, δύο μήνες πριν ο Τραμπ αναμφίβολα θα τον τερματίσει», σχολίασε ο Κέβιν Ρόμπερτς, πρόεδρος του συντηρητικού think tank Heritage Foundation.