Είναι σαφές μετα τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Στέφανος Κασσελακης έχει αποφασίσει να παίξει « τα ρέστα του» στο κομματικο σκηνικο. Οι επικοινωνίες με ένα ευρύ κύκλο προσώπων συνεχίζονται, ενώ στον μικρόκοσμο της Κουμουνδούρου , όλα αλλάζουν μέσα σε λεπτά .
Ξαφνικά συνεκληθη η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με απόφαση της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου με αντικείμενο το κλίμα αμφισβήτησης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη.
Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Μανώλη Καπνισάκη στον οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαυροκεφαλίδη και στην Ρανια Σβιγγου τους οποίους ρώτησε ποιος έχει τη διοικητική ευθύνη του κόμματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λίγο αργότερα τηλεφώνησε στον κύριο Μαυροκεφαλίδη ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης για να τον ρωτήσει ποιος έχει την ποινική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν ο κύριος Μαυροκεφαλίδης του απάντησε ότι το θέμα ήταν σε εκκρεμότητα και τυπικά υπεύθυνος για το νόμο ήταν ο Κασσελακης –εκτός και αν του έκανε πληρεξούσιο, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε τα κλειδιά του γραφείου του.
Μετα από αυτό τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου ειδοποιήθηκαν με γραπτό μήνυμα προκειμένου να προσέλθουν ξαφνικά στην Κουμουνδούρου και ενώ η επόμενη Πολιτική Γραμματεία είχε προγραμματιστεί για την επόμενη Τρίτη.
Στην συνεδρίαση- μέχρι την ωρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές – ήταν διάχυτη η αντίληψη για επιβεβαίωση της απόφασης της Κεντρικής επιτροπής για την έκπτωση Κασσελακη .
Σε κάθε περίπτωση οι «Κασσελίστας» προσανατολίζονται στο να θέσουν κεντρικά , θέμα αμφισβήτησης της πρότασης μομφής, στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 21-22 Οκτωβρίου.
Στο μεταξύ διαφαίνεται ότι ο Στέφανος Κασσελακης θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος με την υποστήριξη μεταξύ αλλων και μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας όπως η Ραλια Χριστίδου , η Θεοδώρα Τζάκρη , ο Πέτρος Παππας , η Νινα Κασιμάτη , ο Γιάννης Σαρακιωτης , η Ελενα Ακριτα , ο Γιώργος Γαβρήλος , ο Ευάγγελος Αποστολάκης , ο Βασίλης Κοκκαλης , η Γιώτα πουλου , η Ρανια Θρασκιά , και η Κυριακή Μάλαμα .
Λάδι στην φωτά έριξε με μία λακωνική ανάρτηση στα social media, ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας Αυγής, Άγγελος Τσέκερης ο οποίος σχολίασε τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας βαριά υπονοούμενα για την θητεία του Στέφανου Κασσελάκη.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσέκερης καλεί να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν στις προσλήψεις και τους μισθούς των τελευταίων 11 μηνών (σ.σ. δηλαδή της θητείας Κασσελάκη), συμπληρώνοντας σιβυλλικά «και βλέπουμε μετά ποιος ξανακατεβαίνει για πρόεδρος».
Την ίδια ώρα, στα όρια της προβοκάτσιας τοποθέτησε τα σενάρια ίδρυσης νέου κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη η Γραμματέας της ΚΟ, Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ αρνητική στην ίδρυση κόμματος εμφανίστηκε και η Έλενα Ακρίτα.
Ωστόσο, η κίνηση Κασσελάκη να θέσει σε ετοιμότητα τον μηχανισμό του ενέχει και ένα στοιχείο συστράτευσης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ίδιος θα βασιστεί στον ίδιο κύκλο ανθρώπων μετά την ήττα στην Κεντρική Επιτροπή.
Η Θεοδώρα Τζάκρη κατήγγειλε τη διαδικασία με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης εκπαραθυρώθηκε, μετά την έγκριση της πρότασης μομφής εναντίον του που ψηφίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή, λέγοντας πως «είναι πρωτοφανές εκλεγμένος πρόεδρος να καθαιρείται εν κινήσει».
Σε σχέση με τον Νίκο Παππά, ο οποίος θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ, ανέφερε πως δεν είναι πολύ υπεύθυνη στάση σε μία δύσκολη συγκυρία να επιλέγεται να μείνει ακέφαλο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κάποιοι στενοί φίλοι του κ. Παππά βρίσκονται μεταξύ των υπογραφών για την πρόταση μομφής. Οι φράξιες έδιωξαν και τον Τσίπρα και τον Κασσελάκη. Είναι οι ίδιες πρακτικές και λογικές » τόνισε η κ. Τζακρη χρεώνοντας τα πάντα στις «Μακιαβελικες» κινήσεις του Νίκου Παππά .
Όπως είναι αναμενόμενο τα γεγονότα αυτά παρακολουθούν στενά και στη Νέα Αριστερά, κόμμα που προέρχεται από τα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον βασικά στελέχη του παίρνουν θέση για τα τεκταινόμενα.
Η Νέα Αριστερά κρατάει μεν τις αποστάσεις της από την Κουμουνδούρου, ωστόσο δεν λείπουν και οι δηλώσεις που ερμηνεύονται και ως ένα άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μετά Κασσελάκη εποχή.
Προς αυτή την κατεύθυνση έρχονται και οι δηλώσεις του Νίκου Μπίστη, που λέει «ναι» σε συνεργασία υπό προϋποθέσεις, αλλά κατηγορηματικά όχι στη συγκόλληση.
Αυτό εξέφρασε, εξάλλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος σχολίασε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πορεία απαξίωσης και συντηρητικοποίησης ».