Την υπογραφή της επιστολής αποδοχής προς την αμερικανική πλευρά για την προμήθεια των F-35, ανακοίνωσε σε δήλωσή του κατά την επίσκεψή του στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα ο Νίκος Δένδιας
Ολοκληρώθηκε έτσι η διαπραγμάτευση της Αθήνας με την Ουάσινγκτον για την απόκτηση από μεριάς της Ελλάδας των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.
Έχει σταλεί από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων η υπογεγραμμένη επιστολή αποδοχής (LOA), σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του προγράμματος προμήθειας F-35 για την Πολεμική Αεροπορία.
Υπενθυμίζεται πως η προμήθεια των F-35 και των S-100, των μη επανδρωμένων που διαλειτουργούν με τις φρεγάτες FDI, καθώς και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, κλείδωσαν προ ημερών στο ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Ελλάδα θα αποκτήσει αρχικά 20 F-35A Lightning II, στην εκδοχή συμβατικής αποπροσγείωσης, με συνολικό κόστος 3,47 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η καταβολή των δόσεων θα είναι οπισθοβαρής, με την αποπληρωμή να ξεκινά από την ημέρα παράδοσης του πρώτου αεροσκάφους, εκτός από την προβλεπόμενη προκαταβολή. Παράλληλα, η Αθήνα διατηρεί το δικαίωμα παραγγελίας ακόμα 20 μαχητικών 5ης γενιάς για τη δημιουργία δεύτερης Μοίρας F-35. Η προαίρεση αυτή αναμένεται να ασκηθεί μετά το 2030, όταν θα έχει ενεργοποιηθεί η πρώτη Μοίρα των «στελθ» αεροσκαφών.
Η κατασκευή των υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, που θα αποτελέσει τη βάση των ελληνικών F-35, δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία. Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η ελληνική πλευρά και θα πιστοποιηθεί από το αρμόδιο γραφείο ασφαλείας της αμερικανικής αεροπορίας πριν από την άφιξη των πρώτων αεροσκαφών. Το πρώτο βήμα για την καθολική αναβάθμιση της Αεροπορικής Βάσης Ανδραβίδας, μελλοντικής έδρας των ελληνικών F-35, πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2023 με την προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο «Κατασκευή Περίφραξης και Περιμετρικού Φωτισμού στην 117ΠΜ», προϋπολογισμού €2,1 εκατ. ενώ ακολούθησε την 21η Μαρτίου 2024 η υπογραφή σύμβασης αξίας €1,5 εκατ. για το έργο «Εγκατάσταση Συστήματος ILS στην 117ΠΜ».
Οι παραλαβές των αεροσκαφών θα ξεκινήσουν το 2028, με τα πρώτα τέσσερα να παραμένουν μέχρι το 2030 στις Ηνωμένες Πολιτείες για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2033, σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των F-35
Τα F-35 είναι μαχητικά αεροσκάφη που ενσωματώνουν τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, περνώντας απαρατήρητα από τα Ραντάρ. Ο σχεδιασμός τους δίνει έμφαση στο να είναι όσο γίνεται πιο αόρατα αξιοποιώντας ένα συνδυασμό προηγμένων υλικών και τεχνικών απόκρυψης.
Μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα 1.960,1 χιλιόμετρα την ώρα (1,6 Mach), φέροντας τον ισχυρότερο κινητήρα μαχητικών στον κόσμο. Κατά αυτόν τρόπο τα ικανά και κομψά αεροσκάφη μπορούν να φτάνουν σε ασύλληπτες ταχύτητες, ενώ μεταφέρουν βαρύ οπλισμό.
Το μονοκινητήριο μαχητικό 5ης γενιάς μπορεί να φέρει μια ευρεία γκάμα όπλων. Υποστηρίζει περιστροφικά πεντάκαννα πυροβόλα των 25 mm. Το τυπικό ωφέλιμο φορτίο όπλων του περιλαμβάνει δύο πυραύλους αέρος-αέρος AIM-120C/D και δύο κατευθυνόμενες βόμβες GBU-32 JDAM 453,6 κιλών (1.000 λίβρες). Γεγονός, που επιτρέπει στα F-35 να εμπλέκονται τόσο σε αερομεταφερόμενους, όσο και σε επίγειους στόχους.
Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των F-35 δεν είναι η δύναμη πυρός τους, αλλά η υπολογιστική τους ισχύς. Μάλιστα, σημειώνεται και μεγάλη διαφοροποίηση στον εσωτερικό σχεδιασμό του πιλοτηρίου σε σχέση με αυτά της προηγούμενης γενιάς.
Εμπεριέχουν μεγάλες οθόνες αφής, αλλά και ένα σύστημα προβολής με κράνος, που επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Αυτό το κράνος δίνει ακόμα τη δυνατότητα στον πιλότο να βλέπει απευθείας έξω από το αεροσκάφος, χάρη στο σύστημα κατανεμημένου διαφράγματος (DAS) του F-35 και στις έξι κάμερες που είναι τοποθετημένες στρατηγικά γύρω από το μαχητικό.