Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο, που θα αποτελεί το «μάτι» της εφορίας με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που ενδημεί στις επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών σε κατόχους οχημάτων θέτει σε εφαρμογή από τον Απρίλιο η ΑΑΔΕ.
Πρόκειται για το ψηφιακό πελατολόγιο που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τα εξυπηρετούμενα οχήματα των πελατών τους, και τι αποδείξεις πληρωμής η τιμολόγια «κόβονται» σε συνεργεία Ι.Χ, πλυντήρια αυτοκινήτων, πάρκινγκ, βουλκανιζατέρ, επιχειρήσεις πώλησης ανταλλακτικών και αξεσουάρ οχημάτων, φανοποιεία και επιχειρήσεις πώλησης και ενοικίασης αυτοκινήτων.
Ο τρόπος θα είναι απλός: Κατά την είσοδο ενός οχήματος ο ιδιοκτήτης του συνεργείου η του καταστήματος θα υποχρεούται χρησιμοποιώντας μόνο το κινητό του τηλέφωνο να κάνει τα εξής:
1) κατά την είσοδο του οχήματος (π.χ. για σέρβις, πλύσιμο κλπ) να σκανάρει την πινακίδα και αυτόματα θα ενημερώνεται το ψηφιακό πελατολόγιο που θα τηρεί στην εφορία.
2) κατά την έξοδο του οχήματος να σκανάρει την απόδειξη πληρωμής η το τιμολόγιο που εξέδωσε στον πελάτη και και να την αποστέλλει στο προσωπικό του πελατολόγιο ολοκληρώνοντας έτσι τη συναλλαγή. Με αυτόν τον απλό τρόπο θα δηλώνονται σε ON LINE χρόνο όλα τα οχήματα που θα εισέρχονται και θα εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.
Το Ψηφιακό Πελατολόγιο, το οποίο αντικαθιστά το χειρόγραφο βιβλίο πελατών που ίσχυε για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες έως το 2012 και στη συνέχεια καταργήθηκε, θα γίνει υποχρεωτικό αρχικά από τον Απρίλιο στις επιχειρήσεις εξυπηρέτησης οχημάτων αποσκοπώντας στον εντοπισμό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής που συντελείται σε αυτούς τους κλάδους, καθώς θα πρόκειται για ηλεκτρονικά λογισμικά προγράμματα που θα είναι ανοιχτά κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης, ενώ θα είναι διασυνδεδεμένα με το “ΜyData”. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο από τα ελεγκτικά φορολογικά κέντρα και συγκεκριμένα εάν και για πόσους πελάτες οχημάτων εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών η τιμολόγια, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης και σύγκρισης με ομοειδείς επιχειρήσεις όσον αφορά τον αριθμό των εξυπηρετούμενων, ημερησίως, πελατών τους.
Στην περίπτωση που εμφανίζεται χαμηλός αριθμός πελατών θα χτυπάει «συναγερμός» για επιτόπιο έλεγχο από την εφορία. Με τον τρόπο αυτό η εφορία θα γνωρίζει ακόμη εάν τα δηλούμενα ετήσια εισοδήματα ενός επαγγελματία ανταποκρίνονται στο πελατολόγιό του και κατ’ επέκταση στις εισπράξεις του. Μετά τις επιχειρήσεις οχημάτων θα ακολουθήσει, έως το καλοκαίρι, η υποχρεωτική χρήση του πελατολογίου για τις επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων (όπως γάμοι και βαφτίσια), διοργάνωσης εκδρομών, Catering, camping,τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιωτικά σχολεία, γυμναστήρια, φυσικοθεραπευτές, οίκοι ευγηρίας, ιδιωτικές κλινικές, θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα, ηλεκτρολόγους, γιατρούς, δικηγόρους, μεσίτες κλπ.
Θάνος Πασχάλης