Στην επισήμανση ότι το ισχύον πλαίσιο των απολύσεων δεν επηρεάζεται από τις νέες ρυθμίσεις προέβη η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμεως κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.
Το νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση εντός των επομένων ημερών προβλέπει, μεταξύ άλλων:
Τη δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, έως 13 ώρες ημερησίως με αμοιβή +40% για την 13η ώρα.
Την επέκταση της 4ήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης σε ολόκληρο το έτος με παράλληλη αυξημένη ημερήσια εργασία κατά περιόδους.
– Την πραγματοποίηση υπερωριών από εργαζόμενους με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, οι οποίοι απασχολούνται λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα.
– Την απλοποίηση των διαδικασιών για προσλήψεις με στόχο την διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων κυρίως σε κλάδους, όπως η εστίαση ή το catering.
Η προσθήκη προσωπικού θα γίνεται ηλεκτρονικά, ακόμα και μέσω εφαρμογής στο κινητό με μήνυμα.
– Την ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης ώστε να μπορούν να γίνουν προσλήψεις με το μοντέλο της δοκιμαστικής περιόδου (για έξι μήνες) και της κατά παραγγελία απασχόλησης (όπως οι συμβάσεις μια ημέρας).
-Τη δυνατότητα ευέλικτης προσέλευσης με απόκλιση έως 120 λεπτών, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου κατά τη χρήση της ψηφιακής κάρτας.
– Τη δυνατότητα κατάτμησης της κανονικής άδειας σε περισσότερα από δύο μέρη που ισχύει σημερα.
– Την απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές των προσαυξήσεων για υπερωριακή απασχόληση που προβλέπονται σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή καταβάλλονται οικειοθελώς από τους εργοδότες ,εφόσον είναι υψηλότερες από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία.
– Το “πάγωμα” της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων για όσους απασχολούντο μετά τη συνταξιοδότηση τους, εφόσον διακόψουν οριστικά την εργασία τους και λάβουν προσαύξηση στην σύνταξή.
– Τη δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ΗΡΙΔΑΝΟΣ για την καταγραφή και την παρακολούθηση θεμάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία, με παράλληλη ενίσχυση της παρουσίας και του ρόλου των συντονιστών υγεία και ασφάλειας.
Την αυστηροποιηση των κυρώσεων για περιπτώσεις άσκησης βίας σε βάρος Επιθεωρητών Εργασίας
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, έκανε λόγο για ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενώ πρόσθεσε ότι από το 2019:
Δημιουργήθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας
Η ανεργία μειώθηκε κατά περίπου 10 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας ( 8,3%)
Ο Μάιος και ο Απρίλιος, αντίστοιχα, ήταν οι καλύτεροι μήνες ιστορικά ως προς το θετικό ισοζύγιο θέσεων εργασίας.
Αντιδράσεις από κόμματα και συνδικάτα
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Το νέο Νομοσχέδιο αποτελεί κρίκο σε μια αλυσίδα πολλών άλλων προηγούμενων ρυθμίσεων της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, που κατάργησαν εργασιακά δικαιώματα χρόνων και χειροτέρεψαν τη θέση του εργαζόμενου, δήλωσε ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ
«Η κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα ένα ακόμη νομοσχέδιο βγαλμένο απ’ τα συρτάρια της μεγαλοεργοδοσίας, που επιμηκύνει και ελαστικοποιεί ακόμη περισσότερο τον εργάσιμο χρόνο, πατώντας πάνω στους αντίστοιχους προηγούμενους νόμους Γεωργιάδη και Χατζηδάκη. Περισσότερο προκλητικό ακόμη κι απ’ το ίδιο γεγονός ότι τον 21ο αιώνα, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, γίνεται λόγος για 13 ώρες δουλειάς, είναι η δικαιολογία της υπουργού Εργασίας ότι αυτό γίνεται επειδή το ζητάνε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», τονίζει σε σχόλιο του το ΚΚΕ για το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που παρουσίασε σήμερα η υπουργός Εργασίας.
«Αποδεικνύεται, επίσης, ότι και οι ελάχιστες αυξήσεις στους επί χρόνια καθηλωμένους μισθούς, για τους οποίους πανηγυρίζει η κυβέρνηση, όχι μόνο υπολείπονται της εκρηκτικής αύξησης των τιμών, αλλά τελικά δίνονται και με το βαρύ τίμημα της εξαντλητικής δουλειάς. Μετά απ’ όλα αυτά μόνο ως ανέκδοτο μοιάζουν οι ρυθμίσεις για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς, όταν η υπερεργασία είναι βασικός παράγοντας των αυξημένων εργατικών ατυχημάτων», τονίζει το ΚΚΕ. «Οι εργαζόμενοι μπορούν, με την συμμετοχή, την οργάνωση και τον αγώνα τους να ακυρώσουν κι αυτό το αντεργατικό τερατούργημα, διεκδικώντας τη ζωή και τα δικαιώματα που αντιστοιχούν στη σημερινή εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά θυσιάζονται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους», προσθέτει στο σχόλιο του το ΚΚΕ.
ΓΣΕΕ
Σε πέντε σημεία εδράζεται η κριτική της ΓΣΕΕ για τα νέα μέτρα ενώ αναμένονται οι επίσημες αντιδράσεις της.
Σύμφωνα με έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη, οι νέες ρυθμίσεις:
Αλλοιώνουν το θεσμικό μέρος των συμβάσεων εργασίας
Ελ αστικοποιούν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις
Αφαιρούν μεγάλο μέρος διαπραγματευτικής ισχύος από τους εργαζόμενους
Ενισχύουν απόλυτα την ετεροβαρή σχέση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου και
Οδηγούν στο πλέον απορυθμισμένο εργασιακό καθεστώς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ έχει ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση να μην προβεί στην λήψη μέτρων τα οποία πλήττουν την συλλογική διαπραγμάτευση δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαλόγου για την ενίσχυση των συμβάσεων εργασίας.
Ως αδιέξοδες και δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων αντιμετωπίζει τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία Ανδρέας Στοϊμενίδης, επισημαίνοντας ότι ήδη από τον Ιανουάριο 114 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους χώρους εργασίας σε “ένα τρομακτικό ρεκόρ 20 ετίας”.
Προσθέτει δε ότι φέτος κατά το πρώτο εξάμηνο τα θύματα εργατικών δυστυχημάτων υπερέβησαν τον συνολικό αριθμό του 2022 οπότε και έφθασαν τα 104.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Στοιμενιδης σε γραπτή δήλωση του,η υιοθέτηση Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να έχει όταν νομοθετούνται αναχρονιστικά αντιεργατικά μέτρα εντατικοποίησης και ελαστικοποίησης που προκαθορίζουν αρνητικά αποτελέσματα στους χώρους εργασίας.
“Η συζήτηση για 13 ώρες εργασία την ημέρα, για εξαήμερη εργασία, απασχόληση την Κυριακή σε επικίνδυνους κλάδους και για κάλυψη από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο 30% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα όταν στην Ε.Ε. είναι 83% δεν έχει θέση
στην Ευρώπη και θα ήταν εκ των προτέρων απορριπτέα.
Οι πολιτικές καθορίζουν τα αποτελέσματα, όχι οι διακηρύξεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ανδρέας Στοιμενιδης, μέσα στο προηγούμενο τριήμερο χάθηκαν τρεις εργαζόμενοι, οι οποίοι “απροστάτευτοι πεθαίνουν οι εργαζόμενοι από καύσωνα και έντονα καιρικά φαινόμενα”.
Ειδικότερα:
27/06/2025: Εργατικό δυστύχημα στο Πόρτο Ράφτη – Νεκρός 58χρονος. O 58χρονος εργάτης αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε στο εργοτάξιο που εργαζόταν.
28/06/2025 Αττική, Ίλιον: Νεκρός 65χρονος οικοδόμος, δημοτικός υπάλληλος στο Ίλιον – Δούλευε και κατέρρευσε εν μέσω καύσωνα.
30/06/2025, Ελαφόνησος, Χανιά: 62χρονος καταπλακώθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από μεταλλική κατασκευή πάνω στην οποία εκτελούσε οικοδομικές εργασίε
Δημήτρης Κωστάκος, Κώστας Κορέλλης